This review contains spoilers

Leon'un Racoon City Departmanından ayrılıp Valinin kızını kurtarmak için geldiği bu köyde bu ana karakterler ve yan karakterlerin yaşadıklarına şahit olduğumuz Resident Evil 4 kimileri açısından hantal ve "Resident Evil değil" olarak görülse de bence serinin en iyilerinden biri. Hem yenilikçi yapısı hemde iyi hikaye anlatımı ve yazımı ile kendinden önceki 3 Resident Evil'dan altta kalmıyor hatta üstüne koyuyor. Resident Evil 4 benim için serideki en gerildiğim en karakterlere bağlandığım ve en eğlendiğim oyunu olma özelliğini taşıyor. Bu sebeple değerlendirme bazen objektifliğin altta kaldığı olabilir belirtmek istedim.

HİKAYE

Hikaye aman aman bir hikaye değil aslında (en azından başlangıçta) Racoon City Dpt.'de görev alan Leon Kennedy'nin başarıları ve birçok sebepten ötürü kaçırılan/kaybolan Valinin kızını (Ashley) kurtarmasını konu alıyor. Ashley'i kurtarmak için geldiğimiz bu köyün aslında sıradan bir köy olmadığı buradaki yerlilerin dinle kandırıldığı ve virüs enjekteliği olduğu tamamen birer kapalı kutu ve hizmet amaçlı oldukları ortaya çıkar. Bunun çıkmasıyla beraber Leon Kennedy artık burada sadece Ashley kurtarmayacaktır. Sanırım hikaye için en iyisi burada bırakmak. Çünkü oyunda fazlaca yan hikaye ve fazlaca karakter notları ve hikayeler bulunmakta. Notları bazen hikaye kullanımı bazen oyuncuya yardım olarak kullanan Capcom aynısını telsiz görüşmelerinde de kullanmış. Ara sahneler ise hikaye için iyiler cidden iyiler 2004 yılı için ara sahne kalitesi muazzam.

OYNANIŞ

Kimine göre sıkıcı kimine göre "çekilebilir" olan oynanış bu ağır kanlı köy için muazzam bir kalıp. Ateş etmek için durmanız gerekiyor evet. Fakat bu durduğunuz açı ve aiminize ve stratejinize bağlı olarak zevk verir. Eğer ki arkanız açıktaysa Q tuşuna basarak hızlı dönüş yapabilir ve indirebilirsiniz. Ayrıca mermi değişimi de sadece aim alarak yapılan birşey o yüzden oyundaki her rahat anınızda envantere girip düzenleme yapıp mermileri şarjörünüze sokmanız gerek. Aksiyon anında çok damage yersiniz. Ve tabii ki yer yoksa discard etmenizi pek önermem genelde yapmanız gereken combine yada mermidir. Hiçbiri işe yaramıyorsa alacağınız şeyin neyden daha değerli olduğuna karar vermeniz gerek. Önceki Resident Evil oyunları gibi labirent yapıda haritalar yok fakat çokça öyle küçük kısımlar bulunmakta kapalı kapılar onlara anahtar bulmak gibi çokça şey hala özünü koruyor. Bulmacalar ve mini bosslar da işleri renkli tutuyor. Oynanışta tek canımı sıkan şey sanırım Fixed 60 FPS'de oynamama rağmen 45-30'a bossların saldırı anında yada olur olmadık aksiyon sekanslarında düşmesi. Aa evet az kalsın unutuyordum. Quick Time Eventlerde bulunmakta Quick timedan çok tuş spamlama gibi olsada çok nadir olduğu için sıkmıyor ve tatlandırıyor oynanışı. Bosslar ise savaşması çok eğlenceli ateş etmek için durmak oyunu bosslarda aşırı zorlaştırıyor olması gerektiği gibi. Kısaca oynanış kanımca baya zevkli. Hatta fazla zevkli. Bundan sonra ki 2 oyun gibi suyu çok çıkarılmamış. Tertemiz akan bir oynanışa sahip Resident Evil 4.

BÖLÜM TASARIMLARI

Bölüm tasarımlarını Chapter olarak değerlendirmeye alacağım. Bence her biri kusursuz sadece bir boss için bile ayrı bir harika dizayn edilmiş bir map var. bence hepsi yerli yerinde düşmanlar ne sizi mapte sıkıştırıyor ne sizi çok fazla boşluğa düşürüyor chapterlar bölüm tasarımı olarak tekrara düşmüyor. Bulmacalar çok tekrar ediyor fazlaca tekrar ediyor. Ashley kısımı var bir tane oyun içinde onunda bölüm tasarımı gayet iyi. Bölüm tasarımları genel olarak tekrara düşmüyor. Farklılıkları bariz belli ediyor ve dizayn olarak atmosfer olarakta güzelleşiyorlar.

DÜŞMAN/KARAKTER TASARIMLARI

Leon karizmatik yakışıklı tamamen bir "playboy" edasıyla ara sahnelerde konuşuyor akıyor ve gelişiyor. Ashley saf ve yardıma muhtaç kız rolünü üstleniyor. Ve Leon'la aralarındaki kimya çok hoş duruyor. Tamamen sevgi pıtırcığı ve samimiyet hissediyorsunuz. Bir süre sonra Leon için Ashley görev olmaktan çıkıyor zaten. Ada Wong Luis ve Seller karakterleri de tasarım dizayn konusunda çok iyi yazım konusunda da Seller dışında kusursuzlar.

Düşmanlar çok çeşitli başta çok yavan gibi gelebilir ama ilerledikçe harika bir çeşitlilik kazanıyor hepsinin zayıf noktası farklı. Genellikle kafa olsa da bazıları metal kafalı yada kasklı olabiliyorlar fazlaca çeşitli birde köylüler dışında yaratıklar var modellemeler zor tekrara düşüyor. Elbette düşüyor ama zor. Bossların tasarımı amaçları işlenişileri savaş mekanları olarak hepsi kusursuz. tamamen kusursuzlar. Tasarımlar Capcom sınırları içinde bile çok iyi dönüştüğü evreleri görmek falan muazzam.

GRAFİKLER

Yılına göre (SD'de denedim) fazla iyiler doku kalitesi çevre grafikleri karakter grafikleri ve fazlaca hızlı ve yumuşak hareket animasyonları ile çok iyi iş çıkarılmış 2004 yılı için çok çok üstün gözüküyor. Ara sahnelerde bu 2-3 katına çıkıyor mimikler herşey resmen o yılda gerçek hissettiriyor. Çok çok iyi diyecek söz bulamıyorum.

SESLER

Atmosfere uygun düşman sesleri ayrı ayrı mekanlar için dizayn edilmiş müzikler, kuvvetli ve iyi silah sesleri karakterleri seslendiren seslendirme sanatçılarının kusursuz işleri sesler tamamen iyi hissettiriyor atmosferden koparmak yerine daha da içeri çekiyor. Önünüzdeki düşmana ateş ederken arkadan gelen koşan ve bağıran düşman sesini gerilimli bir müzik ve ashley'nin korkak sesiyle duyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız.

GENEL DEĞERLENDİRME;

İşin teknik tarafına gelecek olursak bunun PS2 ve XBOX 360'da sorunsuz çalıştığına eminim ama PC portu fiyaskoya yakın benden daha büyük hatalar yaşayan olmuş ben sadece slow motion sorunuyla başta uğraştım biraz bir daha yaşamadım. Genel olarak bunu bir kenara bırakırsak oyun olmuş bir oyun açıkçası Resident Evil serisine bir ihanet olduğunu değil tam aksine güzel bir yola soktuğunu fakat sonraki oyunların bozduğunu düşünüyorum.

"Yenilik iyidir fakat Resident Evil 4 kalitesinde olursa"

Puanım; 9/10

Reviewed on Mar 08, 2021


2 Comments


2 years ago

adamsın abi

2 years ago

nbr hci