Oni prchají... Přímo na nás! Traduje se, že pokud jste hráli jednu LEGO hru, tak jste hráli všechny, a vybírat byste si tedy měli spíše než na základě kvalit jednotlivých titulů dle tématu, které je vám blízké. Jakkoli se toto tvrzení těžko rozporuje, tak přeci jen rozdíly mezi jednotlivými tituly jsou. A zrovna v tomto případě nikterak nicotné.

Speciálně pak oproti superhrdinským LEGO zástupcům. Zde je totiž výrazný příklon k exploraci na úkor akce, čemuž odpovídá i struktura. Je zde sice hafo levelů, ale jsou o poznání kratší, akce prosté a většinou jsou čistě o kombinování schopností, úprku před masožravci či souboji dinotitánů. Jsou zábavné, byť málokterý nabídne něco specifického (je zde pár výjimek; kupříkladu jeden je uvězněn v gyrosféře a druhý mu musí připravovat cestu), pokrývají první čtveřici filmů a to celé je pospojováno již tradičními parodickými animačkami, které tentokrát stojí především na vizuálních gazích (speciálně dinosauři jsou fenomenálně rozanimováni) a nikoli i slovním humoru jako třeba marvelácké LEGO hry. Je to tedy humorem vhodné i pro děcka angličtinou zatím nepolíbená.

Jurský svět ovšem do plné rozkvete do krásy až po odehrání dějových pasáží, kdy máte k dispozici otevřené světy obou ostrovů ze zadaptovaných filmů. V případě dvojky a trojky nejsou ani tak otevřené, jako spíše sevřené a přímočaré, ale jednička a čtyřka obsáhnou nemálo prostoru, kde se lze vyblbnout. Můžete závodit, můžete být létajícím ptakoještěrem, podmořským, mrňavým compíkem stejně jako dravým raptorem či gigantickým býložravcem. Každý umí něco jiného, každý se jinak hýbe a ovládá. K tomu tradiční LEGO vehikly a několik desítek postaviček, kde každá umí něco. Začnete tedy ty ostrovy prolézat, kombinovat schopnosti, odemykat skryté bonusy apod. A teprve zde se naplno ukáže krása a zábavnost. Podobné otevřené "huby" nabízí i jiné LEGO tituly, ale zde je to v rámci série poprvé (přeci jen je to již pět let starý titul) dotaženo do použitelného a jakžtakž přehledného stavu. Co je, bohužel, společného většině LEGO her běžících na tomto enginu, jsou častější než časté bugy a glitche; ne závažné, ale takové že si jich nelze nevšimnout (chvilkové záseky, nenačtení nějakého objektu apod.).

Pokud máte doma děcko na kooperaci (či dvě co by hrála spolu), a speciálně má-li slabost pro dinosaury, tak Jurassic World patří mezi ty vůbec nejlepší tituly z LEGO série. A po celou dobu (pokud chcete mít 100% tak se bavíme o bezmála třech desítkách hodin) se baví i dospělí, který není odsunut pouze do pomocné role "udělej za mě tati tohle, tady pomož vyskákat složitější plošinkovou pasáž apod.", ale regulérně se u toho baví jako to děcko. Čili shodný efekt, které na dětskou dušičku v dospělácích má i fyzické LEGO.

Reviewed on Jan 17, 2024


Comments