Ptákovina. Doslova a do písmene. Herní satira formou jakože bajky s přenádhernou rytinovou stylizací, která zaujme na první dobrou. O to více, že herně jde o neskrývanou poantropomorfizovanou aluzi na Ace Attorney sérii. Tedy typ specifické hratelnosti, která na PC dosud nemá důstojného zástupce (pokud vůbec nějakého). A to, bohužel, platí i po Aviary Attorney, který se o to snaží; sympaticky, ovšem neúspěšně.

V první moment zarazí, že ono se to u kultovní capcomácké série neinspiruje. Ono ji to každou svou mechanikou (i zvuky) nestydatě vykrádá. Jenom v opoznání horším a nedotaženějším provedení. Čili tam, kde se předobraz skládá ze tří složek (adventurní pasáž shromažďování stop a důkazů, obsáhlé dialogy ve stylu vizuálních novel a samozřejmě rozcupování výpovědí svědků během samotného soudního přelíčení), kdy každá je sama o sobě hrou sama o sobě, tak zde zbyla jen kostra tohoto konceptu. Čili adventurní část tu sice je, ale nic moc se v ní dělat nedá. Vizuální novela to je, ale taková, kdy vskutku jen neinteraktivně odklikáváte dialogy a nic více. A samotné přelíčení je průběhem i zvraty příliš nalajnované na to, aby měl člověk (ehm, pták) pocit, že opravdu musí zapojit mozek při vznášení námitek, argumentaci či předkládání důkazů.

Navíc je to krátké (sotva čtyři hodiny, "originál" se v každém díle pohybuje v řádu desítek hodin), málo komplexní, přímočaré (nějaké větvení tu díky přelíčením je, ale dopad na průběh je spíše symbolický), nezamotané a co hůře působí to že tvůrcům došly finance z komunitního zafinancování. Výsledkem čehož je viditelně uspěchaný finální akt, aby to jakž takž vytvářelo alespoň nějaký náznak dějového oblouku a uzavření. Nedaří se to však a nechává si to otevřenou hradní bránu (ne, toto nejsou zadní vrátka) pro případné pokračování. Ono to vlastně ani nijak neskončí, jen se to v jednom momentě utne uprostřed děje a... A nic.

Že dosavadní řádky, krom pochvaly stylizace a výběru žánru, jsou výrazně negativní? No ano, ale pak je tu jeden aspekt, který neradno podceňovat. Má to totiž výtečně napsané dialogy. Zapracování vyspělejších podtónů funguje, esence "lafontainovství" zvířecí Paříže na sklonku 18. století je podchycena přímo výtečně a škorpení ústředního dua nepůsobí nuceně. Ba dokonce je opravdu vtipné. Ostatně právě duo ptačích právníků je tím vůbec nejlepším, co tento titul nabízí. Zasloužilo by si být v lepší hře; respektive ve hře, která by navzdory svému okopírovanému konceptu byla důslednější a dotaženější v tom, o co se snaží.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments