Důmyslně vystavěná vyspělá adventura, která mírné mysteriózní devadesátkové Twin Peaks prvky zapracovává pozvolna a chytřeji než mnozí jiní. Je však poněkud paradoxní, že jeden z hlavních záporů (lehkost) je důsledkem jinak veskrze sympatického faktu; a to sice logičnosti veškerých akcí ústící v nulovou hráčskou výzvu. Právě kombinace mála lokací, pouze několika charakterů, nezasviněnosti v inventáři (postup tu je spíše dílem pokládání správných dotazů správným osobám než kombinováním předmětů s okolím) a již zmíněné logičnosti má za následek to, že to působí přímočaře, krátce (což je pravda, cca pět hodin i s vysbíráváním nepovinných achievementů) a lehce. S výjimkou v podobě dvou puzzlů (upravování zvukového záznamu à la Gabriel Knight II a pasáž točící se kolem jedné básně) to žádnou ryze adventurní výzvu pro mozkové závity nepředstavuje a tak tím i méně zkušený hráč tohoto žánru projede jak žhavý nůž zteplalým máslem.

Dojmy kalí i uspěchaný závěr (myšleno úplný závěr, nikoli finální pasáž "vypořádávání se s osobními kostlivci ve skříni"), který vše utne náhle a nenabízí adekvátní uzavření všech rozehraných linií a vlastně ani uspokojivé vysvětlení. Po celou dobu si to pozvolna krůček po krůčku, hodinu za hodinou připravuje půdu k vyvrcholení, aby setopakodehrálotaknáhleajakobymimochodem, že to projde skoro bez povšimnutí. Nemožnost dvojkliku pro zrychlení přesunu mezi lokacemi zamrzí, ale díky tomu že vás tvůrci nehoní od čerta k ďáblu a že je tu těch lokací stejně jen nezbytné minimum, to je mnohem menší problém než by jeden čekal.

I tak je však výsledkem veskrze sympatická, byť především v závěru nedotažená, adventura "wadjeteyeovského" ražení (a ta podobnost není pouze v použití stejného enginu) určená pro dospělé publikum, co by rádo trochu toho detektivně-mysteriózního thrilleru na jeden či dva večery ve společnosti zajímavé i nosné hlavní hrdinky, která je charakterově bohatší mnohem více než její sarkastická náctiletá póza na první pohled naznačuje.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments