Ehm, Cthulhu Saves the World? Ano, Cthulhu Saves the World!

Na koleně naprogramované parodické RPGčko o hrdinném prastarém Cthulhu? No ano; a jaké! Cthulhu vystupuje z R´lyehu, aby zničil svět. Před plným nabitím sil je o ně ovšem připraven a není tedy ničím více než... No, malým zeleným cosi. Jediná možnost jak získat své síly zpět a zničit svět (Muhehe! Muhehehe!! Muhehehehe!!!) je stát se neohroženým hrdinou bez bázně a hany, který zabrání zničení světa. Ehm, cože?

Většina her nezávislé scény co chce být odlehčená a vtipná neumí odhadnout, co je vtipné pouze pro ně a jejich přátele a co i pro ostatní. Duo skrývající se za názvem Zebyod Gamesmá oproti nim jednu výhodu. Je vtipné (čímž samozřejmě neříkám, že i jim to tu a tam neujede směrem k trapnosti). A to hned ve dvou rovinách. Za prvé skvěle parodují klišé a postupy klasických hrdinných RPGček a za druhé dělají to samé i s celým Cthulhu (aneb jak se to vlastně vyslovuje?) universem. Jak z RPG tak z "tématické nadstavby" je vidět, že jsou především velkými fanoušky obou.

To vše by sice bylo hezké, ale bylo by to zcela na nic, kdyby to zároveň (a především) nebyla i výtečná hra. Což je. Klasické izometrické "japonské RPG" se vším všudy, které funguje samo o sobě i bez znalosti tohoto typu RPGček či Lovecraftova (a jeho nesčetných pohůnků) odkazu. Bohatý děj, charaktery co vám nebudou jedno (v čele s ironickým a vždy s uštěpačnou poznámkou na rtech Cthulhu), bohaté možnosti questování. Herní doba delší většiny dnešních rychlokvašek i propracovaný tahový bojový systém a "management" týmu. Hlavně je však zábava to hrát, takřka ihned se dostavuje starý dobrý známý; dnes však již takřka se nevyskytující; syndrom "ještě jeden souboj/dungeon/rozhovor a jdu spát"... No, nejdete. Když k tomu přičtete věci jako skvělý oldschool soundtrack, highlander mód či "director´s cut" verzi po dohrání, tak není co řešit. Cthulhu fhtagn!

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments