Sevdiğim Şeyler
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
-Oyun hikaye anlatımına baya önem veriyor. Ara sahneler ve diyaloglar sıkıcı değil.
-Flashback hikaye anlatım kısımları hoşuma gitti. Olup bitenlerli karakterimiz ile beraber öğrenmiş veya hatırlamış gibi hissettiriyor.
-Karakter seslendirmeleri gayet iyi.
-Bulmaca tasarımı ve çeşitliliği iyi durumda.
-Tırmanma baltası kısımları detaylı ve eğlenceli. Tırmanma kısımları da gayet çeşitli. Hep benzer bir şekilde ilerlemiyorsunuz.
-Tırmanma duvarı ve parkur kısımları kendini çok tekrar etmiyor. Yer yer çeşitlilik bile gösteriyor.
-Parkur vari atlayışlar, tırmanışlar hem görsel olarak hem de hissiyor olarak güzel ve gerçekçi gözüküyor.
-Uzay mekiği çalıştırma kısımları hoş olmuş. Bu kısmın detaylılığı hoş bir hava katmış.
-Lazer ile eşyaları kesmek ve bulmaca çözmek gayet eğlenceli. Oyunun bu mekaniği hoş olmuş.
-Araç sürme sekansları oyuna kısmı bir çeşitlilik katmış.
-Bazı kısımlarda TPS bakış açısından FPS bakış açısına geçmek oyuna sadece görsel anlamda farklılık katmış.
-Çevre tasarımı ve görsellik yeterince iyi gözüküyor.
-Grafik kalitesi olarak oyun yeterince iyi gözüküyor.
-Oyunun ana kısımlarının yüz göz tasarımları ve animasyonları gayet iyi gözüküyor.

Sevmediğim, Eksiler
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
-Yükleme süreleri çok uzun.
-Çoğu ara sahnede, sinematikte ve bölümler arası geçişte ya yükleme süreleri uzun sürüyor yada droplanma oluyor.
-Drone geçme veya durandan çıkma zaman zaman çok uzun sürebiliyor. Burada da oyunun saçma bir yükleme sorunu var.
-Etkileşim animasyonlarının hamlığı fazlasıyla hissediliyor
-Bazı bulmacaları ve parkurları oyunun istemediği şekilde yaparsak oyun bozuluyor ve ilerlemek mümkün olmuyor.
-Etkileşime geçmemiz gereken kısımlarda oyun bazen bozuluyor ve o şey ile etkileşime geçemiyorsunuz. Bu durumu düzeltmek için menüye dönüp tekrar oyuna girmek gerekiyor.
-Oyunun 5. Saatine geldiğimde drone’u hiçbir şekilde kullanamıyordum. Bu sorun oyunu çoğu yerinde bulunana hologram kısımlarını izleyemememe sebep oldu. Diğer chapter’a geçince bu sorun düzeldi.
-Bazı kaplamalar yer yer oyunun ilerleyişini bozuyor. Bu durum özellikle duvara tırmanma kısımlarında gözüküyor.
-Oyunu ana mekanikler ile oynadığımız kısım çok geç başlıyor. Oyunun neredeyse 2 saatlik sıkıcı bir öğretici kısmı var. Bu kısımda da oyun sadece bulmaca mantığının çözümünü anlatıyor.
-8 saatlik bir oyun mekaniklerin çok çeşitli olduğunu söyleyemem. Çoğu zaman elimizde bulunan kısıtlı mekanik tekrar edebiliyor.
-Oyunun sonlarına doğru bazı ara sahneler çok uzun tutulmuş. Eğer ki o ara sahneyi geçerseniz oyunun hikayesine dair büyük ve önemli kısmı muhtemelen atlamış olursunuz.
-Bazı bölüm tasarımları çok kafa yorucu olmuş. Çoğu zaman nereye gideceğinizi veya ne yapacağınızı anlayamıyorsunuz.
-Flashback kısımlarda karakterlerin yüz göz animasyonları tuhaf bir şekilde değişiyor. Bu flashback kısımlarında karakterlerin yüzleri hiç kaliteli gözükmüyor.
-Bazı alanlarda kamera karakterimizin modelinin içine giriyor. Bu durum görsel zevki bozuyor.
-Drone başka bir alanda kaldığında yanımıza gelmektense ışınlanıyor. Bu durum göz zevkini bozuyor.

Oynanış
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Oyunun çok derin bir oynanışı yok aslında. Bir iki mekaniğe sahip bir karakterimiz ve iki üç çeşit bu mekanikleri kullanabileceğimiz bulmacalar ve bölüm tasarımları var. Bunlar dışında ekstra araç kullandığımız 3 sekans var o kadar. Bunlar dışında üstüne çok konuşabileceğimiz mekanik yok. Peki oyunun başka mekaniğe ihtiyacı var mı? derseniz. Ben ihtiyacı var derim. Ortalama 8 saat süren bir oyun için. Ağırlıklı duvara tırmanma, laze rile engelleri kesmek tekrar edici olabiliyor. Tabi şunu da söylemeke gerek, bu sade 2 mekanik oyuna çok güzel oturtulmuş. Oyunun bulmaca gayet güzel ama yeterince iyi değil. Hatta bazı bulmaca kısımlarını oyunun istediği şekilde yapmazsanız oyun bozulabiliyor. Düzeltmenin tek yolu ise en yakın save noktasına dönmek ki oyunda son save noktasına dönme gibi bir özellik yok. Bunun için oyunun ana menüsüne dönüp tekrar oyuna girmek gerekiyor. Sadece bulmacalarda değil parkur alanlarında da oyunun istediği şekilde ilerlemez isek, oyun bölümü işleyemiyor bu yüzden bölümde ilerleyemiyorsunuz. Animasyonların hamlığı bazı parkur kısımlarına sorun oluyor ama bentırmanma ve küçük parkur sekanslarını beğendim. Zaten oyun bunlar dışında çeşitli mekanik bulundurmuyor. Genel bir sorun ise oyunun çok hata barındırması. Bu hatalar ağırlıklı görsel zevki kırmaktansa oyunu kırdıkları için zaman zaman can sıkıcı bir hale gelebiliyor. Ayrıca oyunun mekaniklerini öğretmesi çok eksik olmuş. Sırf bir bölüm için 15 dakika uğraştım. Oyunu oynayanlara baktığımda da onlarında aynı kısımda takıldıklarını gördüm. Sadece mekanik olarak değil bölüm tasarımlarında da oyun yeri yönü çok göstermiyor, öğretmiyor. Sadece ben değil bir çok oyuncununda bu sorundan dolayı bir mekanı geçmekte zorlandığını gördüm.

Potansiyel vaadeden bir yapım olmasına rağmen eksik ve sıkıntılı yanları çok ağır basmış.

5/10

Hikaye
▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Not: Spoiler İçerebilir
Öncelikle oyunun hikaye anlatımı için kendini zorladığını söylemem gerekiyor. Senaryo olarak çok Hollywood esintileri taşısada anlatım ve konuyu işleyiş bakımından da iyi bir iş olduğunu söyleyebilirim. Hikayenin konusu gerçekten Hollywood tarzında yazılmış gibi. Anlatmak gerekir ise:
İdeali için bir yol seçen baba, onu durdurmak isteyen bir abla, ne olduğundan habersiz ana karakter. Sonrası içinde:
Trajik bir yakın kaybı, bir türlü güvenmediğin ama sonunda hikayeyi beraber bitireceğin ekip arkadaşları ve aslında yanlış yolda olan baba ve bunu anlayan ana karakter. Oyun senaryosunun yazılışı bu aslında. Bakınca bilindik bir tarz gibi gözüksede oyunun hikayeyi anlatış tarsi çok güzel olmuş. Özellikle flashback kısımlar ile olayların geçmiş bağını karakter ile anlatması benim hoşuma gitti.

Oyun hikayeyi güzel anlatsada hikaye oyunu oynamak için yeterli değil.

6.5/10

Oyuna Puanım: 6/10

https://youtu.be/SvnOh8_GlIQ İnceleme Videosu İçin Tıklayın

Reviewed on Mar 05, 2023


Comments