ARTILAR:
+ Bazı Faction görevleri eğlenceli.
+ Fotoğraf modunda takılmak zevkli.
+ Aşırı fazla sevmediğim yanı olsa da cidden etkinlik bolluğu artı bir yan.
+ NPC muhabbetleri hoş. Yer yer güldüğüm oldu.

EKSİLER:
- Rezalet ötesi bir PC optimizasyonu var. Diğer güncel oyunlarda düzgün çalışan bilgisayarım low ayarlarda berbat bir FPS oranı veriyor bunla kalmayıp çok fazla donma anı yaşanıyor.

- Optimizasyondan kaynaklı ses takılmaları da mevcut.

- Kullandıkları oyun motoru cidden milattan kalma olduğunu buram buram hissettiriyor.

- Gezegen haritaları bomboş alanlardan ibaret. Keşke 1000 tane gezegen olması yerine, gezegenlerdeki ana merkezleri 2 gezegende birleştirseler, belki dünyayı sevebilirdim. Ama her açılan galaksi ile birlikte unique'liğini kaybetti gezegenler.

- Uzay mekiği sürme mekanikleri yapmışsın ama bu mekiği bize gezegende kullanmaya izin vermiyorsun :D Nereden baksan saçmalık. Gezegenlerde keşif yapmaktan sizi alıkoyan bir durum bu.

- Oyunda kocaman bir galakside maceradan maceraya koşuyormuş gibi hissetmememin en büyük sebebi ise fast travel. Gezegenler atmosfer dışındayken sadece bir PNG'den ibaretler. Dediğim yere çıkıyoruz. Gezegenler gezegen değil, farklı temalardaki şehirler gibi karşımıza çıkıyor. Vahşi batı şehri, Cyberpunk şehri, dünyamsı bir yer vb. Ama tek sorun, bunlar tek bir gezegende değil.

- Uzay gemisi savaşları maalesef iyi değil. Call of Duty Infinite Warfare'deki gemi savaşları kadar bile eğlenceli değil...

- Ana hikaye neredeyse 10 yaşında Marvel filmleri izleyerek bilim-kurguya merak salmış bir çocuğun elinden çıkmışçasına basit ve zayıf. Hele sonlara doğru o kadar klişe ve nefret ettiğim bir konsepte bürünüyor ki anlatamam.

- Final tatmin etmiyor...

- Ana hikaye görevleri kendini aşırı tekrar ediyor.

- Angarya işler çokça var ve bunları yapınca çok ciddi ödüllendirilmiyorsunuz.

- Oynanış mekanikleri çok zayıf. Vuruş hissiyatı fena olmasa bile temel savaş mekanikleri çok kötü. Silahlar birbirlerine çok benziyor.
- Karakter animasyonları çok kötü. Hem oynanışta hem de konuşmalarda. PS2 ve PS3 arasında kalmış bir yapım gibi.

- Düşmanlar mermi süngeri bu yüzden mermileriniz çok çabuk bitiyor.

- Yakın dövüş mekanikleri de keza bu taraftan ilerlemek isteyen oyuncular için çok zayıf.

- Bahsettiğim iyi yan görevler (faction) hikayesel anlamda ilgi çekiyor. Bölüm tasarımlarına bakacak olursak tamamen hüsranlar.

Starfield benim için koca bir hayal kırıklığı oldu. Bethesda'nın kendi stilinden devam etme inadıyla başlanıp komple yanlış tasarlanmış bir yapım. Game deign olarak o kadar tutarsız yönleri var ki şöyle bir şey neden koydunuz ki dediğim çok yer oldu. Çeşitlilik iyidir oyunlarda ama Starfield'daki çeşitlilik "hadi bunu da koyalım da bunu seven bir oyuncu olursa oyunumuzu över." tarzından ileriye gidememiş. Resmen karmakarışık lezzetli olmayan bir aşureye dönmüş. Sahip olduğu özelliklerin çoğunu başka oyunlarda daha iyi bir şekilde deneyim ettik zaten. Gerçekten giden vaktime üzülüyorum şu an...

Normal şartlarda 2,5/5 yıldız verebilirdim ama hem fecia bir optimizasyona sahip hem de oyun değerlendirme kriterlerimde en üst seviyede tuttuğum özellikleri iyi yapmayan bir yapım. Bir sonraki Bethesda oyununa heyecan yapmayacağımı artık biliyorum.

50/100

Reviewed on Sep 12, 2023


Comments