En Güncel Güncelleme: Burada oyunun "Serseri Ajan Modu"nu konuşalım. İlk olarak bu modu yapmayı beceremedikleri ortada, asıl sorun da tembellik. Ortaya çıkan işin ne kadar tembelce yapıldığı kendini öyle bir belli ediyor ki!

Hikayenin sonrasına sıfır yeteneklerle başlıyoruz, şimdi bu dediğime karşı modun türünün gereksinimi bu demesin. Bu modu çıkartmaları gereğinden fazla uzun sürdü, söz verdikleri tarihten sonrasında çıkarttılar, demek ki yeni bir şeyler ekilyorlar diye düşünmüştüm oysa ellerinde olan malzemelerle çalışmışlar. Bu maddede bulunan asıl sorun şu; ana oyun sonlara doğru gerçekten eğlence kavramına uyuyor, en başta olması gereken çeşitlilik en sonlarda kendini gösterince oyunun en güçlü noktası sonu oluyor ve bu tarz eleştirilere rağmen elimizden bütün güçleri almayı tercih ediyorlar. Oysa ki yeni mekanikler, kombolar ve bölüm dizaynları, özellikle farklı tür düşmanlar getirseler çok daha zevkli olacak.

Baş düşman dizaynı en kötüsü ve tembelce, birbirinden ayrı düşünen düşmanlar mı?

Baş düşman dizaynları, ana oyunun son baş düşmanı gerçekten baş düşman gibi hissettiren tek baş düşmandı, onun da içine etmeyi başardılar. Nasıl mı? çok basit, 10-20-30-40 katlarında karşımıza baş düşman dövüşleri çıkıyor, bu baş düşman dövüşlerini de tembelce dizayn etmenin en güzel yolunu bulmuşlar, ikişer ikişer karşımıza salmışlar... Hani bunu yapan bazı oyunlar var, ancak iyi bir oyun yapımcısı bunu yapacağı zaman üzerinde oynar, mesela yeni saldırılar getirilir, birbirinden ayrı düşünen düşman zekası yerine tek bir beyin olarak düşünürler, daha efektif saldırılar kullanılır.

Dövüş sorunları, bir önceki maddede dediğim gibi bütün düşmanlar tek başına düşünüyor, bu tek başlarına düşünüyor olmaları da her ne kadar iyi şekilde kaçınıp kalkan kullansanız dahi bazen "frame-perfect" hasarlar yemenize sebebiyet verebiliyor, bu bir miktar can sıkıcı.

Denge problemleri, yeni modun en başından itibaren en güçlü normal düşmanlardan karşımıza çıkabiliyor olması iyi bir rogue-like olmadığının en basit göstergelerinden birisi zaten, bu tür oyunlar zorluk dengesi konusunda en hassas olması gereken oyunlardır, her zaman zor hissettirmelidir, ancak oyuncunun yetenek seviyesinden dolayı bu zorluk hissettirilmeli, elde az malzeme varken, elde çok malzeme gerektiren durumlara sokulmaz.

Reviewed on Apr 01, 2024


Comments