Hovory s HAL-9000 o „42“ aneb ukázka možné cesty, kudy by se v budoucnu mohly některé herní žánry ubírat. Speciálně pak adventury a RPGčka by ze "Siri like AI", která je schopna reagovat na vámi položené dotazy, mohly těžit nebývale (SHODAN v novém Systém Shocku si o toto pojetí vyloženě říká). Tady to samozřejmě má ještě značná omezení a jasně vyhrazené mantinely, ale iluzi i dojem "že vedete skutečný předem nenaskriptovaný rozhovor s AI" se vytvářet daří, ne že ne, byť nepochybně jde pouze o umně podaný chatbotovací skript.

Herně jde o kratičkou hříčku (jeden průchod zabere cca dvě hodiny, ale je tu povícero konců), která se rovnoměrně dělí mezi průzkum z prvního pohledu opuštěné vesmírné stanice „kde se něco záhadného a nedobrého stalo“, pročítání logů, spojování si útržků zdánlivě nesouvisejících informací a právě disputace s palubním počítačem, který je napsán tak dobře, že vás místy nahlodá, zde přeci jen nejde o skutečnou AI s duší. Navíc se jeho projev mění dle toho, jak k němu přistupujete. Zde odtažitě čistě jako ke kusu hardwaru či jako kámošovi na pokec.

S ohledem na zasazení a náplň asi nikoho nepřekvapí, že se to záhy stočí do vod klasických hard sci-fi témat „kde končí hranice lidství, může mít počítač duši, je přijatelné aby počítač obětovat život jedince ve prospěch mnoha apod.“ A zde nastává hlavní problém tohoto titulu. Pokud mělo jít o zážitkovou hru vystavěnou na ději, dialozích a morálních dilematech, tak je to nedotažené. Ne že by to bylo špatně napsané či povrchní, ale přeci jen bezpočet filmů, seriálů, povídek i románů toto téma probádalo mnohem zevrubněji a ze zajímavějších úhlů, tohle je v mnoha ohledech až překvapivě staromilské a ničím to nepřekvapí. Pokud mělo jít o regulérní hru, tak pak je jednoznačným problémem absence délky a hráčské výzvy. Naopak mezi klady je třeba zařadit atmosféru, působivou estetiku alternativních osmdesátek a samozřejmě zlatý hřeb tohoto titulu; a to sice samotné chatování s opuštěnou lodní AI jménem Kaizen. Ve výsledku to tedy funguje spíše jako ukázka věcí budoucích než co jiného. Ovšem zábavná a dobrá ukázka, to je třeba zmínit.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments