Studio Inkle je jasným králem (a to ne jednookým) na poli interaktivních „gamebooků". Jejich 80 Days považuji za jednu z nejlepších her vůbec a Sorcery! 3 je také žánrový majstrštyk. A to je ten problém, protože toto je jejich druhá hra (po právem zapomenuté variaci na Frankensteina) a chtě nechtě je to v mnoha ohledech poznat (částečně jde i o důsledek Jacksonových předloh). A jako na potvoru jsem se k ní dostal až po oněch dvou veledílech čili jsem se na jednu stranu bavil, ne že ne, ale na druhou jsem si často říkal „hmm, je vidět, že si sami moc dobře uvědomovali, co udělali špatně, co nedotáhli a kde mají slabiny", protože vše, co se tomu dá vytknout, bylo jimi samými adresováno a napraveno v pozdějších titulech. Ostatně již i zde je vidět významný kvalitativní pokrok mezi první a druhou částí. Co jim je společné, jsou přenádherně zpracované "jakože starodávné" mapy, po kterých putujete.

První je i přes časté možnosti volby sešněrovaná přístupem „zvol variantu A či B“, je krátká rozsahem a možnosti jsou nalinkované natolik, že i když je nezvolíte, tak víte k čemu a kudy povedou (o čemž se můžete přesvědčit díky geniální možnosti "navracení času" na jakýkoliv předchozí bod nabízející rozhodnutí). Navíc je to spíše orientované na souboje, které jsou řešeny zábavnou minihrou, kdy určujete sílu úderu a po porovnání se soupeřovou silou se určí utrpěné zranění. Nabízí se široké taktické možnosti, kdy se pošetřit a obětovat energii a kdy naopak na nic nečekat a soupeře převálcovat. Jenže je to příliš přímočaré a to je u „gamebooků“ vždy na škodu.

To druhá část se otevírá do šíře, jak co se týče volnosti, rozsahu, obsahu a možností, tak i typem střetů (a není to jen o tom, že přibyla kostková přechcávací hra; taková variace na našeho Macháčka) či možností kudy a jak se vydat. Není to sice ještě úplný „gamebookový open-world“ jako ve třetí části, ale má to k němu blízko a rozhodně máte pocit, že si dobrodružství ve městě zlodějů utváříte sami (limitací je pouze rozdělení města na dvě části a nutností hledání stop) a ne že je vám utvářeno jako v případě první části. Navíc díky variabilitě a nejednoznačnosti událostí nikdy nevíte, co vás potká. Kouzla rázem nejsou do počtu a... A k tomu jsou jednotlivé záznamy lépe napsány i bohatěji opsány.

Jakkoli evidentně původně určené pro přenosná zařízení (myš v ovládání nahrazuje prst), tak i na PC nesporně čtivé a zábavné, ale především díky druhé části. Přesto pokud nebudete chtít hrát celou sérii (jednotlivé části jsou samostatně hratelné, byť mezi nimi postavu i dosavadní rozhodnutí lze přenášet), tak doporučuji zamířit rovnou ke třetí části, která je tou dosud nejlepší.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments