Do značné míry jde o open world titul ze staré školy. Kašle totiž na postavy i dějovou linku nad rámec obezličky „jdi/jeď a vytuň si co nejvíce káru, tvého nejvíc nejlepšího přítele v tomto šíleném světě bez pravidel a morálky“. Zábavu i „příběh“ jste tedy nuceni si vytvářet sami skrze to „jak a co“ v tom světě děláte. Jde spíše o sandbox, který vám dá sto a jednu možnost, jak se vyblbnout a je pouze na vás zde toho využijete či ne. A to skrze hru, ve které není byť jen náznak originálního prvku či myšlenky. Není zde naprosto nic, co byste neviděli a nedělali v desítkách jiných titulů shodného ražení. Je to do postapo hávu přeskinovaný Shadow of Mordor; akorát bez děje a systému Nemesis (a ten by sem zrovna sednul jak prdel na hrnec).

To proč navzdory výše zmíněnému tento souhrn "copy and paste přístupu" ve výsledku tak dobře funguje je, že vše co si v Avalanche Studios vypůjčili, tak z(a)pracovali do své hry funkčně a až na výjimky i zábavně. Ano, „batmanovské“ bitky jsou poněkud jednotvárné a na druhé koleji, ale nenudí a kupříkladu epické automobilové souboje a naháněčky s konvoji se neomrzí snad nikdy. Právě v tomto je největší síla přenádherné a atmosférické postapokalyptické pustiny, kde jsou nekonečná kvanta prostoru kam až oko dohlédne. Něco takového by nešlo nabídnout v titulu, kde je na každém kroku „co dělat a na co koukat“.

Nevadí-li vám pro jednou béčkový AAA titul "druhé kategorie", který sází na prázdný svět (záměrně, v tom je jeho síla a kouzlo), neoriginalitu herních prvků, linearitu v dobývání jednotlivých základen, nulový děj a syndrom snad všech open world titulů v podobě sbírání/dobývání/boření kde čeho a všeho, abyste si to mohli odškrtnout ze seznamu, tak má Mad Max sakra co nabídnout jednoduše proto, jaká zábava je ho hrát. Pokud vám však byť jen jedna jediná z těchto výtek není po chuti, tak lépe se mu vyhnout, protože proč ztrácet čas u „pouhopouhé“ generické žánrové tuctovky, že?

PS: Největší zábavu ovšem skýtá na možnosti bohatý foto mód (stejný jako u Shadow of Mordor), jelikož zdejší nekonečné dálavy jsou prostě přenádherné (a nepotřebujete k tomu ani nijak zvlášť výkonný stroj) a vyloženě vybízí k pořizování si screenů na každém druhém kroku. Speciálně pak když to v pasážích s auty začne bouchat a lítat na vše strany.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments