"We are all connected by a hundred untaken journeys." To oč se neúspěšně snažil v našich luzích a hájích Ondřej Neff s jeho sérií „aktualizací verneovek pro dnešního čtenáře“. Akorát ve zdařilé podobě, nápaditě využitém steampunkovém hávu a s přímou účastí čtenáře… Ehm, hráče. Videoherní gamebook, který krom častých a zcela zásadních možností volby doslova na každém kroku přidává i jiné herní prvky (práce s inventářem, obchodování, time management, neustálá dilemata s hledáním nejrychlejší/nejlevnější/nejméně únavné cesty, RPG, adventuření apod.) čili to není pouze o pasivním čtení a klikání na možnosti, které v důsledku nemají valný dopad na průběh. V důsledku čehož je to sympatický počin vhodný skutečně pro každého a ne jen pro úzký okruh hráčů tohoto typu her.

Alfou i omegou veškerých podobných titulů je především to, jak je to napsáno. A nešlo to pro účely hry napsat lépe. Veškeré texty jdou vždy přímo k jádru pudla čili zahlcení stěnami textu nehrozí, ale zároveň to nepůsobí jen jako strohý soupis situace. Naopak, text překypuje atmosférou, budováním napětí, nadsázkou, "šestákovostí" i očividnou láskou k předloze (samozřejmě dojde i na vtípek s "nepřetočenými" hodinkami). K tomu sedne i výtvarný styl, který atmosféru skvostně dotváří, ale prim za všech okolností i tak hraje především představivost podněcovaná oním výtečným textem.

Že jde „pouze“ o port z přenosných zařízení lze poznat jedině z toho, že je to přeci jen titul, který je i navzdory chytlavosti určen spíše k častému hraní po krátkých úsecích než na nějaké souvislé hraní na jeden zátah. Jinak je to bezchybný port šitý na míru PC a nikoli narychlo spíchnutý hybrid.

Každopádně titul s větší „znovuhratelností/znovučitelností“ nenaleznete. Jedna cesta kolem světa zabere nějaké dvě až tři hodiny a navštívíte při ní méně než desetinu lokací v nichž díky svým rozhodnutím, neustálému časovému presu a nejrůznějším proměnným zažijete sotva zlomek toho, co se v každé z nich dá vidět. Dle autorů co průchod hrou, to nějaká tři procenta textu z celkových několika set tisíc slov. Ostatně pro představu - předloha má cca 60 000 slov. Garantuji vám, že se nenajde mnoho gentlemanů, kteří by zůstali pouze u jedné cesty kolem světa, protože vždy je co objevovat a navíc jsou tu díky achievementům mnohé tuhé výzvy, které je radost pokořovat (zkuste to ne za osmdesát, ale čtyřicet dní, byť jádro tkví v cestě samotné a nikoli její rychlosti). Ve výsledku tedy není žádná náhoda, že se tento titul stal loni mnohonásobnou hrou roku nejen v rámci her určených pro mobilních zařízení. A myslím, že letos bude černým koněm na titul roku i pro mnoho PC hráčů… Ehm, čtenářů.

Reviewed on Jan 18, 2024


Comments