Hogwarts Legacy'e epey büyük beklentilerle başlamıştım ama oyun beklediğimden daha fazla eksiklik ve amatörlük içeriyor. Özellikle de Harry Potter evrenine yakışır bir oyun beklentisiyle oynadığınız için daha fazla şey bekliyorsunuz.

Oyunun hikayesi kesinlikle hoşuma gitti, evrenin kanonuna yakışır bir şekilde işlenmiş ilgi çekici bir öykü sunuyorlar. Özellikle büyünün gerçek olduğu dünyalarda ölümün neden var olduğu çoğu zaman sorgulanmazken bunu konu edinmeleri, bunu konu edinirken de ölüm yadigarlarına bağlayıp evrene sadık bir biçimde güncel hikayeyi işlemeleri hoşuma gitti. Ancak bu öyküyü sunma biçimleri biraz yüzeysel kalmış gibi. Teknik anlamda da oyun pek tatmin etmiyor. Açık dünya tabiri kullanılsa da, maalesef o büyülü "açık dünya" hissini pek verememiş. Evet, daha geniş bir oyun alanı yapmışlar gibi gözüküyor, ama çoğu yere gidip keşfe çıkmak pek gerekmiyor.

Örneğin, Hogwarts'ta derslere girilebileceği gibi bir beklenti vardı, ancak dersler sadece görev formatında sunulmuş. Birkaç büyü öğrenmek için girdiğimiz bu dersler, beklentinin oldukça altında kalmış. Mevsim döngüsü de aynı şekilde, görevlere bağlanmış durumda ve gece-gündüz döngüsü bile bekleneni verememiş.

Süpürge üzerinde uçuş hissi güzel bir şekilde yansıtılmış, ama maalesef süpürgeyle savaş mekaniği geliştirilmemiş. Keşke süpürge üzerinde büyülerle dolu bir kovalamaca yaşayabilseydik. Biriyle savaşırken süpürgeye binip kaçıyorsunuz arkadan sizin gitmenizi izliyorlar. Zaten Quidditch modunun olmamasına değinmiyorum bile. Zaten uçma sistemi yapmışsın yapay zekaya uçmayla ilgili bi kod yazmak bu kadar mı zor. Kendi pozisyonumuzu belirleyip sezon boyunca kupa için mücadele etmek harika olurdu.

Ayrıca, Harry Potter evreninde binalara puan verme ve puan kazanma teması çok büyük bir öneme sahipken, oyunda bu sistemi görememek hayal kırıklığı yarattı. Yaptığımız seçimlere göre binamıza puan kazandırma mekanizması eklemek o kadar da zor olmasa gerekirdi.

Sonuç olarak, bütün bu sebeplerle, oyunun amatörce hazırlanmış bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Avalanche Software yerine RPG konusunda daha deneyimli bir firmaya yaptırsalar bundan kat kat iyi bir iş ortaya çıkarırmış. Fakat stüdyonun hakkını yemeyelim, görsel olarak Harry Potter ve Hogwarts'ı iyi yansıtmışlar. Umarım devam oyunu çıkar ve ikinci oyunda bu eksiklikleri giderirler, çünkü zaten harika bir evren ve Hogwarts atmosferi mevcut, sadece bunları daha da geliştirmek ve RPG unsurları eklemek kalıyor.

Reviewed on Aug 27, 2023


Comments