Salt and Sanctuary, yıllardır imrendiğim Bloodborne'un temasıyla metroidvaniayayı bir güzel harmanlayıp sunuyor. İlk başlarda sadece "Bu oyunun ikincisi çıkacaktı ilki nasıl acaba" düşünceleriyle başladım. Pek bir beklentim yoktu açıkçası ama oyunun her bir adım daha ilerlediğimde karşıma çıkan her şey beni şaşırtıyordu. Şaşırmamın sebebi de çıkan bosslar, düşmanlar ve yeni mekanlar fazlasıyla kendine özgü kendince görkemli olduğu için şaşırıyordum. İlk olarak az çok tadımı kaçıran bir noktaya kısaca değinmek istiyorum. Tür olarak metroidvania olan bir oyunun neden oyun içinde harita yok. Bildiğiniz bir harita yok o yüzden gittiğiniz yolları aklınızda tutarak ilerleyebiliyorsunuz. Tabii harita olmaması ara sıra sıkıntı olsa da pek umursamadım. Oyunda harita yok ya bu problemi şöyle çözmüşler. Salt and Sanctuary'nin fiziksel satışlarında yanında oyunun haritasını da veriyorlarmış. Bu bilgiyi de öyle Reddit'te harita var mı? diye bakınırken gördüm. Harita olmaması dışında pek bir şikayetim yok. Genel anlamda benim gözümde en yükseldiği kısım kendine has tasarımları diyebilirim. NPC'ler genel olarak aynı tipte olsa bile bosslar ve genel düşmanların çoğu hoş tasarımlara sahip. Bana özellikle oyunun son bossunun görkemli havasını aşırı beğendim.

Souls oyunlarının yapılarını bilenlerin anlayacağı bir durumu anlatmak istiyorum. Genel olarak her souls oyununda çeşit çeşit NPC'lerin görev dizileri var. Souls-like oyunlarda doğal olarak kendi oyunlarına buna benzer görev dizileri koymaya özen gösteriyorlar. Neden bilmiyorum ama Salt and Sanctuary'de bu görev dizileri bana sönük kalmış gibi geldi. Tabii doğru hatırlıyorsam oyunda zaten 3 tane NPC görev dizisi olması lazım. NPC'lerde konu açılmışken birde tuzlanmış bonfire sistemini az anlatayım. Souls oyunlarında olan bonfire kayıt noktalarını SaS kendince çok iyi yorumlamış. SaS soulslarda bulunun bonfire sistemini ve covenant mantığını birbirine harmanlayarak Sanctuary kayıt noktalarını hazırlamış. Sanctuaryler yemin ettiğiniz bir çeşit din varsa oyun dünyasında ona göre farklı can yenileme şişeleri alıyorsunuz. Ek olarak bu Sanctuarylere keşifleriniz sırasında bulduğunuz ufak rehber, lider gibi heykelleri kullanarak kayıt noktasına bir sürü NPC ile doldurabiliyorsunuz. O karamsar tondaki dünyada dinlendiğimiz Sanctuarylerin öyle kalabalık olması benim içime hoş ve yalnızlıktan kurtulmuşum gibi hisler veriyordu.

Sanctuaryleri topladığınız NPCleri isterseniz bir işlem yaparak kendinize düşman bile edebiliyorsunuz. Tabii böyle bir durumda klasik souls oyunlarındaki gibi günahlarınız birikiyor. Onu da başka bir NPC'ye giderek günah çıkarabiliyorsunuz.
Salt and Sanctury'de soulslarda olduğu kadar günahkarlığın bir etkisi yok galiba yani ben bir etkisiyle karşılaşmadım. Souslarda genel olarak sizin dünyanızı diğer oyuncuların işgal etme oranını arttırıyordu. Sas'te ise oyunun online özelliklerini çok az kullandım. Herhalde Sanctuary'e çağırdığımız Sellsword NPCleri sayesinde online bazı özellikleri kullanıyorsunuz. Benim online tarafında tek kullandığım özellik etraftaki oyuncuların bıraktığı mesajları okumaktan ibaretti. Zaten oyun pek online yardım gerektirecek kadar oyuncuyu zorlamıyor. Bunların dışında oyunun karakter oluşturma kısmı fena olmayacak seviyede çeşitli. Bu yapımın karakter oluşturma ekranının basitliği sayesinde hiç vakit harcamadan hoş görünen bir karakterle başlamak benim hoşuma gitti. (Bazen işin ucunu kaçırıp fazla vakit gömüyorum) Karakteri oluşturduktan sonra seçtiğiniz klasa göre kendinize göre çeşitli şekilde hangi yönde güçlü olacağını oluşturabiliyorsunuz. Mesela benim karakterim Avcı klasıyla başladı. Normalde ana silahlarım arbalet ve kırbaç iken karakterimi direk katanasıyla hızlıca düşmanları yok eden bir şeye dönüştürdüm. Düz fiziksel hasar bir karakter dışında konuşmak gerekirse az çok kullandığım büyülerde oynanışa keyif katıyor. Düşmanları keserken uzuvlarının kopuşu da oynanışa ayrı bir tatmin hissi katıyor. Sizin de benim gibi Bloodborne PC portu hayaliniz var ve Bloodborne benzeri bir şey mi oynamak istiyorsunuz. O halde indirimlerde Salt and Sanctuary'i kapın derim.

Reviewed on Feb 22, 2023


Comments