40 saatlik Save gitti, daha da geri dönmem oynamak için. Ve evet baya üzüllüyorum 40 saat ilerleyip bitiremediğim için. Completion gidiyordum bir de, bütün demon'ları toplamaya çalışıyordum. Buna kasmasam bitmişti belki de.

40 saat oynadığım için elbet az biraz bir şey diyebilirim. Oyunun ilk 15-20 saati falan benim için illet derecede sıkıcı bir oyundu. Dungeon'lar yok ve overworld üzerinde dolanırken bir sürü düşman musallat oluyor sana. Sürekli aynı haritanın aynı kısımlarında dolana dolana grind yaptırmaya iten itici bir dizaynı var oyunun. Adım adım ilerliyorsun oyunun haritalarında cidden. Fazladan birkaç bölge ileri gidersen direkt overlevel düşmanlar ebene atlıyor.

Lakin 20 saat sonra oyunun bana verdiği avantaj nimetlerinden daha dikkatli ve yavaş yavaş faydalanmaya başladığım oyun daha çekilir olmaya başladı. Her ne kadar ilk saatlerde çok sıkılmış olsam da; oyun temelde iyiydi. Sonuçta yıllarca sürdürdüğü sağlam bir savaş sistemini temel alan oyun. Üstüne Unreal Engine 4'ü gayet güzel kullandıklarını düşünüyorum. Her ne kadar oyun kasıyor olsa da Switch'de.

Önceki Shin Megami Tensei oyunlarına göre iç açıcı yenilikler de var. Kağıt üstünde güzeller ama çoğu pratikte dökülüyor. Dökülüyor olsa da bu oyuna bir kalite standardı sağlıyor. Yani her ne kadar illet etsem de; oyun temelde sağlam. Tek sorunu oyunun illet derecesinde sabır isteyen ve sürekli tekrara düşürmesine sebep olan grind dizaynı.

Ki yeni gelen sürüm ile de zaten anlaşılıyor ki, bu oyun ekibin kafada tasarladığı oyunun yarısı falan anca ediyor. Early access gibi oyun, neden bu kadar inanılmaz derecede sıkıcı hatalar yaptıklarını anlayabiliyorum.

20 saat sonra oyunu kavrayıp daha yavaştan oynayınca oyun keyifli oldu desem de; oyunun pacing sorunu yine boy gösteriyordu. Oyun temelde hem sağlam hem de sorunlu. İlginç bir örnek bu konuda. Ama genel olarak oynadığım yere kadar sevdim ama keşke sonunu getirebilseydim. 2-3 sene sonra Vengance sürümü ile tekrar oynarım anca.

Daha kapsamlı bir yazı yazmak isterdim ama oyunu bitirmedim. Ama bence oyunun en büyük artısı ne savaş sistemi ne de yeni görselliği. Müzikler şahane, yani öylesine şahane yazmadım, harbiden bu övgü kelimesini hak edecek kadar şahane müziklere sahip oyun. 2 senedir falan bazı müziklerini hâlâ dinliyorum. En sevdiğim oyun albümleri diye liste yapsam net sokarım bu oyunu listeye.

Reviewed on Apr 13, 2024


Comments